Hundens första tid i hemmet

Du har äntligen bestämt dig för att skaffa hund. Du har besökt en uppfödare och bestämt dig för en specifik kennel. Där har du även fått välja din valp och nu är det snart dags för dig att få hämta hem din nya vän. Mycket förberedelser ska ske innan din valp kommer hem, men när den väl är hemma, det är då allvaret börjar på riktigt. I denna text kommer du att få läsa om hur du ska tänka och agera den första tiden med hunden i det nya hemmet.

Vi vill naturligtvis inte skrämma dig på något sätt, men en valp kommer att innebära mycket arbete och betydligt mer arbete än med en vuxen hund. Det positiva i det hela är däremot att ju mer tid och arbete som du lägger på din hund, desto bättre kommer ni också att trivas tillsammans. Många menar att det finns liknelser mellan att ta hand om en hundvalp och att uppfostra ett barn. Den enda skillnaden är att barnet tids nog växer upp och kan ta hand om sig själv, medan hunden alltid är beroende av dig.

Första tiden kan kännas nervös

Föreställ dig att du inte har spenderat en enda sekund utan din mamma och dina syskon, och nu är du plötsligt helt ensam i ett nytt hem med nya lukter. Att valpen är orolig i början är ingenting ovanligt. Hunden känner helt enkelt inte till något annat än att få sova bredvid sin mamma eller slåss med sina syskon över matskålen. Det betyder att du som hundägare nu behöver se till så att din hund känner sig trygg och detta gäller även under natten. En orolig valp kan vara pipig av sig, gnälla eller t.ex. vägra att äta. Din hund måste i lugn och ro få möjlighet att vänja sig med allt det nya och detta kan naturligtvis ta lite tid.

Ett tips är att ge valpen några dagar innan du sätter igång med träning och dylikt. Det är inget fel med att börja träna valpen tidigt, så sätt gärna igång så snart den börjar känna sig trygg. Kom ihåg att valpträning endast går ut på ett ge beröm och belöningar, inte bestraffningar. Träna på att kissa och bajsa utomhus, att gå i koppel eller att vänta fint innan maten ska serveras. Det är små och enkla saker som hunden snabbt kan lära sig, självklart med mycket belöningar och positiva förstärkningar från dig.

Ha hemmet i ordning

Förhoppningsvis har du redan förberett en hel del innan din valp ska komma hem, men vi vill ändå trycka på den här punkten lite extra. Du kommer att behöva lägga mycket tid på din hund första tiden och då kan det vara skönt att slippa massor med spring i affärer och mängder med inköp. Här nedan följer en lista på vilken utrustning och vilka tillbehör som du behöver ha hemma innan din valp kliver innanför dörren.

  • Koppel och halsband
  • Bajspåsar
  • Hundgodis och leksaker
  • Foder, matskål och vattenskål
  • En sovplats för hunden. En egen filt fungerar även bra

Mycket av föremålen kan du med fördel köpa över nätet. På internet hittar du ett större utbud av produkter och även lägre priser. När det däremot kommer till t.ex. halsband eller sele så är det bäst att besöka en djuraffär för att få hjälp att prova ut dessa så att det blir rätt storlek.