Olika hundtävlingar

Är du hundägare och vill utvecklas tillsammans med din hund? Härligt! Då kanske det är hög tid för er att ställa upp i en hundtävling? Det finns mängder med olika typer av tävlingar för hundar där man kan göra allt från att delta i lugna utställningar till mer fartfyllda äventyr. Innan man ställer upp i en tävling tillsammans med sin hund är det viktigt att man skapar sig kunskap om vad som krävs och vilka regler som gäller. På så sätt kan man säkerställa att man förbereder sig själv och hunden så mycket som möjligt.

Tävlingar att delta i

Vilken typ av tävling som passar dig och din hund bäst är naturligtvis väldigt individuellt och beror också på vilken typ av hundras det är som du har. Här nedan hittar du ett flertal olika typer av tävlingar som du kan anmäla er till.

Agility – Alla hundar har möjlighet att delta i agility. Tävlingen går ut på att hunden, tillsammans med sin förare, ska klara av en hinderbana som har satts upp. Hinderbanan ska dessutom klaras av på tid.

Freestyle – Freestyle är en mycket rolig typ av tävling där man har väldigt mycket frihet. Förare och hund ska tillsammans komma på en rad olika lydnadsövningar och utföra detta till musik som man själv har valt ut.

Lydnadstävling – Ytterligare en tävling där alla hundar och hundraser har möjlighet att delta i är lydnadstävlingar. På en lydnadstävling är det fokus på följsamhet och väldigt mycket samarbete krävs. Innan man ställer upp i en lydnadstävling kan det vara god idé att gå en eller flera kurser i lydnad först.

Bruksprov – Idag är bruksprov en av de vanligaste tävlingarna och det finns flera olika grenar som ska klaras av. Det är bland annat patrull, skydd, rapport och spår.

Jaktprov – Det finns mängder med olika typer av jaktprov som man kan delta i tillsammans med sin hund. Det som främst är gemensamt för alla grenar är att hundarna som deltar vanligtvis används till just jakt. Arbetsproven går ut på att se om en hund klarar av en viss uppgift eller inte.

Dragprov – Ett dragprov är en tävling som går ut på att se hur bra dragförmåga en hund har. Tävlingarna kan se väldigt olika ut. Ibland använder man sig av en släde och ibland en vanlig kärra.

Tävlingar via SKK

Många av dessa ovanstående tävlingar kan du enkelt hitta via Svenska Kennelklubbens hemsida. Här kan du också hitta mängder med information som är viktig att ha med sig när man ska anmäla sig själv och hunden till en tävling. Det finns många orsaker till varför man ställer upp i en hundtävling. Det kan t.ex. handla om att man vill utmana sig själv och hunden, men kan även handla om att det är riktigt kul. Anledningen är alltså väldigt individuell och detsamma gäller för de som väljer att ställa ut sina hundar. Man kan ställa ut hunden för att man vill få så bra resultat som möjligt i samband med uppfödning, men man kan också ställa ut hunden för att se hur tävlingarna fungerar, testa på något nytt eller kanske komma i kontakt med andra människor med ett intresse för hundar.

Kom ihåg att det ska vara kul för både dig och hunden att delta. Gör därför både träningar och tävlingar till något som ni båda kan se fram emot.